Bersama Xiulan di Bandar Kambing
SMAHADZIR
“Ni jiao shenme mingzi?”
soalku sewaktu
diperkenalkan. Bahasa Mandarinku bukannya fasih sangat tapi aku sengaja
berbahasa begitu sebagai menghormatinya.
“Wo de mingzi shi Chao-Xing Xiulan,” jawabnya sambil tersenyum manis.
“Ni
jintian hao ma?” tanyaku lagi.
“Yirujiwang, jiu hao,” jawabnya tenang.
“Err…
boleh saya tanya soalan peribadi?” aku sekadar menduga.
“Peribadi? Maksud kamu?” dia mengesip-ngesip matanya.
“Ni jiehunle ma?” soalku sedikit berdebar.
“Err…
hai meiyou, haishi danshen,” jawabnya
sambil tersenyum malu.
Begitulah. Namanya Chao-Xing Xiulan. Demikian aku
mendengar ketika dia memperkenalkannya. Nama gadis etnik San Jiang moden, agak
panjang. Aku mendengar bunyi sengau ketika dia menyebut Chao-Xing. Namun lebih
senang dipanggil Xiulan sahaja. Ini memudahkan aku berkomunikasi.
Dia pemandu pelancong. Dalam makna
sebenarnya. Kerana dia menjadi penunjuk jalan dalam beberapa hari terakhir ini aku
di Guangzhou. Menurut Xiulan, Guangzhou juga dikenali sebagai Canton atau Kwangchow,
sebuah bandar raya sub-wilayah dan ibu kota wilayah Guangdong. Juga
salah satu dari lima Pusat Bandar Kebangsaan. Letaknya di tebing
Sungai Mutiara, sekitar 120 km barat laut Hong Kong.
Kata Xiulan lagi, Guangzhou
didirikan pada 214 SM, berkembang pesat di bawah regim China lama. Lebih-lebih
lagi dengan bantuan dan sokongan pedagang Arab dan Hindu. Sempadan bandar
diperluas bagi menampung pertumbuhan dan kepadatan penduduk dalam Dinasti
Sung (960-1279) dan imigrasi penduduk selatan China untuk menghindari
serangan Mongol dari utara abad 13-14. Dinasti Man Chu memerintah
1644-1911, Guangzhou menjadi ibu negeri Guangdong dan Guangxi.
Aku menjadi rapat dengan Xiulan ketika aku kebingungan
melihat peta bandar raya Guangzhou. Maklumlah, ini pertama kali aku sampai ke Guangzhou.
Gerimis menjujai nipis melembabi peta yang
aku pegang. Xiulan mendekat. “Saya mahu ke sini,” kataku menuding Masjid Huaisheng. “Saya ke
sana semalam, tapi pagi ini saya sesat lagi.”
“Kamu kelihatan lucu!” katanya sembari tertawa.
“Berpakaian lengkap di atas tapi bawah hanya pakai sandal. Setahu saya sandal
begini cuma dipakai bersama baju Melayu dalam majlis-majlis budaya masyarakat
Malaysia.”
“Terima kasih kerana ambil tahu budaya negara
saya,”
“Sikit-sikit melalui pembacaan,” Xiulan
tersengih.
“Errr, maaf, kalau hari hujan kita pakai
kasut, basah. Ibu jari berbau. Lagipun sandal ini bagus, ringan tidak membidas
lumpur ke betis seperti pakai selipar Jepun.”
Xiulan membawa aku ke Hong Kong and Shanghai
Bank (HSBC) di Liu Hua Road kerana aku mahu mengambil duit dulu. Kebetulan terlalu
ramai pelanggan beratur di mesin ATM. Simfoni indah pun bermula. Ketika
menunggu giliran, aku memutuskan mengganti sandal dengan kasut. Aku membuka beg
dan mengeluarkan kasut lalu mengelap sisa-sisa air becak di tumit. Dengan tapak
tangan. Melihat itu, Xiulan buru-buru mengeluarkan tisu dari tasnya dan
mengelap kakiku. Tentu saja aku tidak membenarkan. Aku lap sendiri.
“Xiè xiè, err… ni chiguole?” soalku.
Dia gesit menggeleng.
Kami pergi makan di restoran la mian atau restoran mi tarik. Kata Xiulan, peniaga yang mengendalikan kedai ini
biasanya berasal dari wilayah Qin Hai di utara China dan majoriti daripada
mereka Muslim. Mereka biasanya memakai kopiah putih. Aku pesan wantuo
goreng.
Menurut Xiulan, wantuo dibuat menggunakan tepung kacang kuda,
sejenis makanan ringan tradisi Chengde yang sejarahnya bermula lebih 200 tahun
lalu. Pada zaman Dinasti Qing, ketika Maharaja Qianlong (1711-1799) meninjau ke
kawasan Rehe, wantuo goreng ini amat
digemari gundik pengiringnya.
Xiulan makan xiang gu gai jiao fan, seperti
nasi goreng cendawan. Namun gadis
genit itu makan sedikit saja. “Tak hairan kamu langsing, wajah kamupun cantik,”
aku memuji. Dia hanya tersengih.
Makan di restoran la mian, pinggannya
besar-besar. Beberapa kali aku makan di Restoran Sultan Turkish di tempat
penginapanku di Hotel Baiyun tidak jauh dari Stesen Kereta Api Bawah Tanah
Taojin. Pinggannya sama saja besarnya.
Yang ketaranya, tempat makan di Guangzhou
sangat bersih. Kedai-kedai teratur rapi dan jarak antara meja di ruang makan
cukup selesa.
“Saya bakal jadi pensyarah tahun hadapan,”
kata Xiulan. “Pensyarah ekonomi. Sekarang saya sudah tamat belajar di Universiti Sun Yat-sen, fakulti ekonomi.”
“Kamu minat bidang ekonomi?”
Dia gesit mengangguk, “Ekonomi dunia yang
saya pelajari bermula secara tradisional lebih 5,000 tahun lalu, jauh lebih tua
dari sejarah mana-mana negara. Kini ekonomi China ialah ekonomi kedua terbesar
dunia mengikut KDNK sama ada dari segi nominal mahupun PPP selepas Amerika
Syarikat,” ujarnya penuh yakin.
Aku hanya mengangguk.
“Ia merupakan ekonomi utama dunia yang pesat
berkembang, dengan purata pertumbuhan ekonomi 10% untuk 30 tahun lalu,”
tambahnya lagi.
“Bagi saya, yang jelas, ekonomi dunia sekarang
ini sudah dikuasai China. Peradaban adalah China,” balasku.
Xiulan tersenyum bangga. “Jadi terfikir saya
suatu hari nanti akan keluar dari China dan belajar di Amerika Syarikat, mendalami
bahasa Inggeris dan cara orang Amerika mengurus ekonomi, pergi jauh dari orang tua,
sahabat-handai, rakan-rakan. Rasanya hal-hal begitu tak banyak dibuat orang China.”
Aku mengangguk-angguk lagi, sedikit kagum
dengan semangatnya. “Saya suka kamu berfikiran begitu,” ujarku. “Kamu berfikiran
jauh sebenarnya,”
Xiulan tersengih dengan pujianku.
“Sekarang ini China sudah mengetuai ekonomi
dunia. Pangkalan
penting perusahaan pengeluaran China membuatkan negara ini bersambung dalam
jalur pelayaran global membentang dari Lautan Pasifik hingga Lautan Hindi,”
ujarku lagi.
“Ini membuatkan China memiliki
kawalan terhadap jalur pelayaran penting yang menjadi nadi ekonomi dunia,”
Xiulan menyambung.
Aku ketawa. “Di bidang
ketenteraan, China ada kapal pengangkut pesawat besar yang bererti negara ini
kini mampu menjelajahi lautan…”
“China juga sudah membina pulau
buatan dan bersedia untuk merebut wilayah di Laut China Selatan,” Xiulan gesit
menokok.
“Err… menunjukkan China telah
melihat dirinya sebagai negara terkuat di wilayahnya dan berhasrat
memperluaskan jangkauannya. Pelaburan di negara saya Malaysia juga sudah seratus
peratus dikuasai China,” balasku.
“Maksud kamu?” biji mata Xiulan
terkesip-kesip.
“Tahun 2016, China melabur AS$2 bilion di
Malaysia dan angka itu terus meningkat berasaskan aliran meningkat dalam
pelaburan sejak lima tahun berlalu. China adalah rakan dagang terbesar Malaysia
pada 2015, kedudukan yang dikekalkan sejak 2009. Jumlah dagangan dua hala pada
2015 sebanyak AS$100 bilion,” jawabku waras.
Xiulan mengangguk-angguk.
“Malaysia dan China telah
menandatangani lebih 10 perjanjian termasuk pelaburan dalam pembinaan
pelabuhan, pemasangan paip gas dan kilang penyahgaraman air, e-dagang, pengilangan
panel solar serta pembinaan,” jelasku lagi. “Putrajaya dan Beijing juga telah
menandatangani Perjanjian Rangka Kerja Pembiayaan dan Kejuruteraan,
Pemerolehan, Kontrak Pembinaan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECLR) bernilai
AS$13.10 bilion. ECRL adalah pelaburan tunggal terbesar China di Malaysia,”
“Yang saya risaukan, berlaku perang. Saya
risau tak sempat belajar di AS kerana perang...”
“Perang?” aku gesit mencantas. Kehairanan.
“Seperti diresahkan ramai orang, China sekarang sedang meningkatkan persiapan untuk berperang dengan AS selepas
Donald Trump meluahkan sikap permusuhan. Beijing terpaksa memperkuatkan diri untuk
kemungkinan terburuk dalam hubungan China-Amerika dengan penekanan khusus pada
keselamatan maritim,” Xiulan nampak
bimbang. “Entahlah... amat menakutkan.”
“Kalau begitu, kamu perlu berdoa supaya
jangan berlaku perang,” kataku sebagai jawapan untuk meredakan keresahan hati
Xiulan.
“Dalam situasi ini sangat tidak mungkin China akan berkompromi berkaitan tuntutan
kedaulatannya dalam menghadapi tekanan AS, saya yakin sengketa akan semakin
mengarah pada titik berisiko antara Beijing dan Washington,” tegas Xiulan.
“Tak
mungkin berlaku perang walau South China Morning Post yang saya baca menulis tentera
China terus dipersiapkan menghadapi konflik ketenteraan yang mungkin terjadi,”
balasku.
“Ni rang wo kaixin!” Xiulan ketawa manis.
Lalu cepat-cepat aku sambung “AS pun bukannya
berani sangat dengan China. Tapi, apa-apapun kamu perlu juga berdoa, semoga
perang tak akan meletus, percayalah! Kamu perlu ke AS untuk menyambung
pelajaran dalam bidang yang kamu minat itu.”
“Kamu bergurau ya?”
“Tidak, China sekarang sudah menjadi kuasa
dunia... sejarah bakal tercipta.”
“Eh, kedengarannya macam sejarah kamu yang
cipta,” Xiulan mencebik.
“Sama seperti kamu, saya cuma orang yang
belajar sejarah. Saya mempelajari sejarah masa hadapan,” balasku sembari
tersengih.
Petang hari aku kembali ke hotel. Yang
pertama kali aku lakukan adalah memanjangkan tanggal check-out. Lalu hari berikutnya aku memanjangkan lagi masa
tinggalku di Guangzhou. Kemudian berhenti. Suatu ketika aku mendapati diriku
menyusuri Panggung Opera Guangzhou, salah sebuah tempat
persembahan terbesar dan unik di China bersama Xiulan. Menurut gadis itu,
panggung opera ini direkabentuk oleh arkitek Zaha Hadid. Gabungan panel-panel
kaca melingkung disamakan dengan batu-batu kecil yang terdampar dari Sungai
Pearl berdekatan.
Sebatang trek jalan kaki yang sesuai untuk
aktiviti riadah kami redahi. Hujan gerimis. “Saya suka hujan gerimis,” kataku. Xiulan
tidak percaya dan memaksa aku masuk ke bawah payung yang dipegangnya.
Suatu ketika kami makan lempeng mengfeng, sejenis makanan ringan Shanxi.
Menurut Xiulan, lempeng mengfeng ini merupakan
makanan tradisional terkenal dari perkampungan Mengfeng, Qingxu wilayah Shanxi.
Lempeng ini berbau wangi, rasanya sedap, lembut dan manis.
Makan mengfeng ini mengingatkan aku kepada shou zhua bing, makanan kegemaranku
sewaktu berdarmawisata di Hong Kong suatu ketika dulu. Shou zhua bing berasal dari
Taiwan, rupanya seperti roti canai. Cuma bezanya, dijadikan seperti sandwich yang dalamnya berisi daging,
ayam, sosej, telur bersama sos cili dan mayonis. Boleh dikatakan setiap
pagi aku bersarapan dengan makanan ini di Shim Tsa Shui.
Aku ceritakan kepada Xiulan. Di rumahku di
Kedah, sewaktu kecil dulu aku amat gemar makan lempeng. Di kampungku disebut
‘peknga’ bermaksud tempek dalam belanga. Tepung dicampur air, bersama sedikit
nasi atau kelapa parut, digaul sebati sebelum ditempekkan ke dalam kuali.
Tunggu lebih kurang lima minit, biar garing sedikit dan pesta makanpun bermula.
“Peknga’ adalah makanan setiap pagiku sebelum ke sekolah.
Akhirnya sampailah di hujung cerita.
Pagi-pagi aku harus meninggalkan Guangzhou. Sebab pesawatku akan berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Baiyun, tengah hari. Aku diminta meninggalkan
kereta yang aku sewa di tempat letak kereta lapangan terbang. Dan sebuah lubang
hampir memenuhi sebahagian jalan raya, sesuatu yang terlambat aku menyedarinya.
Nasib baik tidak ada sebarang kemalangan yang berlaku.
Tiba di balai menunggu sebelum berlepas, aku buka
whatsApp dan kutulis kepada Xiulan.
“Sekarang saya harus pulang. Terima kasih
atas beberapa hari terakhir ini. Saya fikir saya tak akan lupa kamu, Xiulan!”
“Bu yong xie,” dia
membalas. “Kamal, saya tak boleh tidur
semalaman. Mungkin saya terlalu banyak bekerja. Namun saya ingin kamu pulang ke
Kuala Lumpur dengan selamat.”
“Well,
begini Xiulan...” Aku mencari-cari aksara yang sesuai. “Cuba kamu bayangkan
kamu sedang belajar di AS. Semua ilmu ekonomi AS tergenggam erat di tangan
kamu. Pastinya Negara Tembok Besar China akan berbangga dengan kamu. Orang tua
kamu pasti menunggu-nunggu hari kepulangan kamu. Lalu mempersiapkan bilik yang sesuai
di rumah, serapi yang mereka mampu: ‘Ini untuk kamu yang bakal menjadi seorang
pensyarah ekonomi...”
“Xie xie,”
“Kamu akan jadi seorang pensyarah ekonomi
yang hebat. Saya percaya itu,”
“Feichang ganxie ni,”
“Cuba lihat mata pelajar-pelajar kamu ketika
kamu bercerita... ni de weilai shi guangming de, Xiulan. Ceritakan AS tak akan berperang
dengan China. Katakan juga bahawa seluruh dunia adalah China, seperti kamu
katakan kepada saya. Saya percaya kerana sebentar lagi China bakal jadi adikuasa.
Napoleon
dulu pernah berkata bahawa China adalah raksasa yang sedang tidur. Biarkan ia
tidur, kerana ketika bangun, ia akan menggegarkan dunia. Kata-kata Napoleon ini
bakal jadi kenyataan. Ketika Barat mulai bergantung kepada produk China, negara
ini telah menjadi pusat pengeluar dunia sehingga membuatnya sebagai calon untuk
menjadi negara berstatus kuasa besar. Okey, women zai jianmian, Xiulan!”
Kereta yang aku sewa sudah diambil
pemiliknya. Kulihat sedang bergerak perlahan meninggalkan kawasan lapangan
terbang. Masuk ke dalam perut kapal terbang MAS menuju Kuala Lumpur, entah
kenapa aku tiba-tiba saja teringatkan Xiulan juga Guangzhou, bandar kambing yang
telah merakamkan banyak nostalgia.
Glosari:
bu yong xie = terima kasih kembali
feichang ganxie ni = terima kasih lagi sekali
hai meiyou, haishi danshen = belum lagi, masih bujang
ni chiguole? = kamu sudah makan?
ni de weilai shi guangming de = masa depan kamu cerah
ni jiao shenme mingzi? = siapa nama kamu?
ni jiehunle ma? = kamu sudah kahwinkah?
ni jintian hao ma? = apa khabar hari ini?
ni rang wo kaixin = kamu buat saya gembira
wo de mingzi shi... = nama saya...
women zai jianmian = kita akan jumpa lagi
xie xie = terima kasih yirujiwang, jiu hao = seperti biasa, baik-baik saja
Tiada ulasan:
Catat Ulasan