Isnin, 30 Julai 2012

Keselamatan Makanan



The World Food Summit Plan of Action, FAO menggariskan maksud keselamatan makanan (food security) sebagai ‘when all people, at all times, have physical and economic access to sufficient, safe and nutritious food to meet their dietary needs and food preferences for an active and healthy life’. Berdasarkan definisi ini, kekurangan nutrisi adalah kunci kepada food insecurity.
Majoriti penduduk dunia yang kekurangan nutrisi (98%) berada di negara membangun, di mana dua per tiga daripadanya tertumpu di tujuh buah negara iaitu Bangladesh, China, Republik Demokratik Congo, Ethiopia, India, Indonesia dan Pakistan. Kebanyakan penduduk dunia yang kelaparan iaitu seramai 578 juta tinggal di Asia dan Pasifik dan 30% atau 239 juta orang berada di Afrika (sub-Sahara). Jumlah penduduk dunia yang berada dalam kelaparan meningkat sebanyak 10% dalam tempoh 1990 - 2010.
Kini kita menyaksikan kepesatan pertumbuhan ekonomi dan peningkatan taraf hidup, berjuta manusia menjadi lebih kaya dan makanan yang diambil juga lebih pelbagai. Citarasa manusia juga sudah berubah, malah makanan luar daripada makana ruji hinggalah air minuman yang tiada pada generasi dulu kini mula mendapat tempat di kalangan kelas pertengahan di bandar. Namun, tahap keselamatan makanan masih sangat kurang memuaskan terutama di negara yang mempunyai lebih ramai orang miskin berbanding negara lain di dunia.
Kesedaran mengenai keselamatan makanan di kalangan berjuta penjaja dan peniaga kecil juga terlalu rendah. Kemiskinan menyebabkan peniaga menambah bahan pencair seperti air ke dalam produk mereka supaya ia menjadi lebih banyak. Minyak masak mahal dicampur dengan minyak masak murah, sisa teh digunakan kembali dan digaul dengan teh baru. Malah, mereka juga memasukkan apa saja bahan daripada urea hinggalah kertas pedap minyak untuk memekatkan makanan yang dijual kepada orang ramai.
Ramai penjual membeli buah-buahan mentah yang kemudian diperam dengan kalsium karbaid. Penggunaan serbuk putih kalsium karbaid ini akan mengurangkan proses kematangan yang biasanya mengambil masa beberapa minggu kepada beberapa jam saja. Bahkan penjual juga terdorong untuk menggilap atau mencelup buah dalam larutan pewarna supaya ia nampak segar ketika dijual. Buah yang nampak berkilat dan segar itulah yang busuk sebenarnya. Nampak cantik di mata, tetapi boleh menyebabkan penyakit apabila dimakan.
Pada tahun 2008, sekurang-kurangnya enam kanak-kanak di China meninggal dunia dan hampir 300,000 jatuh sakit akibat meminum susu yang dicampur melamin iaitu bahan kimia industri yang digunakan untuk meninggikan bacaan dalam ujian protein.  Memang tahap keselamatan makanan biasanya rendah di kawasan miskin akibat kejahilan dan keinginan untuk mendapat untung yang lebih.
Justeru, semua pihak sama ada pengeluar, penjual, pengguna mahupun kerajaan mempunyai tanggungjawab yang tersendiri dalam mengekalkan keselamatan makanan. Tanggungjawab yang perlu diambil oleh kerajaan adalah mendorong industri makanan supaya membangunkan sistem pengurusan makanan yang komprehensif bagi mempertingkatkan keselamatan makanan, membentuk semula sistem pemeriksaan makanan dan berusaha mempertingkatkan penyampaian maklumat kepada pengguna bagi mendapat kepercayaan pengguna berhubung dengan kualiti makanan.
Sehubungan dengan itu, langkah yang harus diambil oleh para pengusaha makanan
dan pihak berwajib pula adalah memastikan sistem pengukuran prestasi kualiti makanan dijalankan dan diuruskan sebaik mungkin. Kegagalan produk makanan memberikan jaminan keselamatan kepada pengguna akan menyebabkan berkurangnya kepercayaan pengguna. Di samping itu, pengusaha juga perlu memastikan organisasinya memenuhi keperluan pengguna dengan mengambil berat setiap persepsi pengguna.
Selain itu, kerajaan juga perlu memastikan bahawa semua pengusaha mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan. Sebagai contoh, setiap produk daging yang telah melepasi piawaian di peringkat kelahiran, penyembelihan, pemotongan, pemprosesan, pengangkutan dan penyimpanan akan dilabelkan dengan ‘QS’ yang merujuk kepada ‘Kualiti dan Selamat’ (Quality and Safe). Pelabelan ini bertujuan untuk mendapatkan kepercayaan pelanggan bagi tempoh jangkamasa panjang.
Kesedaran pengguna terhadap keperluan akta dan peraturan keselamatan makanan perlu diterapkan sebagai salah satu pemangkin pelaksanaan sesuatu standard dalam pengeluaran makanan. Amalan dan pengetahuan dalam memastikan keselamatan makanan di kalangan penjaja juga perlu ditingkatkan melalui skim galakan oleh kerajaan. Galakan yang dimaksudkan adalah dalam bentuk pengagihan peraturan keselamatan makanan di tempat-tempat latihan penyediaan makanan, mewajibkan dalam syarat pengeluaran lesen perniagaan dan juga melalui penyeragaman (standardizing) polisi keselamatan makanan di semua negeri.
Pengguna perlu bijak memilih produk yang segar dan tidak rosak di samping harga yang berpatutan dengan kualiti barangan. Kualiti produk merujuk kepada rupa bentuk fizikal (appearance), kandungan dan tarikh luput. Ada dua jenis pengguna iaitu pengguna yang sensitif-harga dan pengguna yang sensitif-keselamatan. Pengguna yang sensitif-harga mempunyai hubungan negatif dengan faktor keselamatan, iaitu mereka lebih memfokuskan kepada harga dan rasa (taste) tanpa mementingkan aspek keselamatan.
Pengguna yang sensitif-keselamatan perlu menyampaikan maklumat berkaitan kualiti makanan kepada pengguna yang lain. Ini merupakan satu peluang kepada pengusaha makanan dalam inisiatif mereka menyampaikan maklumat keselamatan dan kualiti produk masing-masing sebagai langkah tanggungjawab sosial kepada masyarakat. Di samping mampu menarik minat pelanggan baru dan mengekalkan pelanggan sedia ada serta menjadikan barangan mereka lebih kompetitif dalam pasaran.
Prosedur pemprosesan dan pengeluaran makanan perlu dilakukan dalam keadaan bersih bagi menjamin produk makanan berkualiti, iaitu bebas daripada sebarang risiko keracunan. Demi mengurangkan risiko penyakit yang berpunca daripada makanan, ketegasan tentang aspek kebersihan wajar diambil berat oleh semua pengeluar. Secara amnya, pengeluaran produk makanan yang memenuhi standard kualiti perlu mengutamakan perlaksanaan kebersihan yang lengkap seperti persekitaran kilang dan pengeluaran, bahaya pencemaran, sebarang bentuk punca pengurangan atau penurunan kualiti dan amalan peraturan dan undang-undang yang ketat.
Program-program kebersihan boleh dibahagikan kepada beberapa kategori yang utama antaranya ialah bangunan dan peralatan, prosedur pembersihan, kebersihan personel, pendidikan individu berkaitan keracunan makanan dan sebagainya yang berkaitan dengan kebersihan. Program-program ini perlu melibatkan semua peringkat kakitangan agar matlamat kebersihan secara menyeluruh boleh dicapai. Makanan merupakan produk yang tidak tahan lama dan pengeluarnya perlu mengambil langkah untuk mengelakkan kerosakan produk tersebut seterusnya melindungi hak pengguna, mengurangkan kerugian dan yang paling penting untuk menggalak keyakinan pengguna terhadap sesuatu produk dan jenama.
Sebagai kesimpulan, penumpuan terhadap aspek keselamatan sepanjang rantaian proses pengeluaran dan pemasaran produk makanan wajib diambilberat oleh semua pihak yang terlibat dalam industri makanan termasuk pengeluar, peniaga, pelanggan dan juga pihak berwajib. Ini diperlukan bagi memberi jaminan pengeluaran produk makanan yang bersih, selamat, halal dan sesuai untuk digunakan. Selain itu, pematuhan, pemantapan pengetahuan, dan perlaksanaan menyeluruh amalan standard-standard tertentu yang bersesuaian perlu dilaksanakan sepanjang masa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASMAUL HUSNA