SYED MAHADZIR BIN SYED
IBRAHIM
APABILA disebut perkataan dadah, akan terbayang di fikiran kita satu golongan yang hidup segan mati tak mahu. Hidup merempat di tepi-tepi jalan meminta-minta atau memeras ugut, bagi mendapatkan sedikit wang untuk membeli dadah yang mampu menampung keperluan harian mereka. Mereka ini adalah golongan pelanggan tetap kepada dadah dan dikategorikan sebagai manusia yang telah menyalahgunakan dadah.
Bagi mengelakkan lebih
ramai golongan masyarakat terutama golongan muda terjebak mengamalkan tabiat
tersebut, maka dadah digelar sebagai najis. Pada hal, maksud sebenar dadah
bukanlah sesuatu yang najis, malah merupakan bahan-bahan yang banyak kegunaannya
dalam teknologi perubatan. Jadi, apa sebenarnya dadah?
Dalam istilah atau maksud
yang mudah, dadah adalah sebarang bahan kimia yang mempengaruhi tubuh dan
proses yang berlaku di dalamnya. Mengikut penafsiran yang dirujuk kepada
undang-undang Amerika Syarikat, dadah adalah sebarang bahan (selain dari
makanan atau peralatan) yang digunakan bertujuan untuk mencari punca,
melegakan, mengurangkan, mengubati, atau mencegah penyakit, atau bermaksud
untuk mengubah bentuk tubuh (seperti pil perancang). Mudahnya, paracetamol yang
amat berguna untuk melegakan sakit kepala adalah salah satu dari jenis
dadah.
Pada umumnya terdapat tiga
nama untuk sesuatu jenis dadah, iaitu nama kimia, nama umum, dan nama
perdagangan (diberikan oleh pengeluar). Sebagai contoh, Tylenol adalah nama
perdagangan bagi acetaminophen, sementara nama kimianya adalah N-(4-hydroxyphenol) acetanide. Terdapat
dua kategori dadah yang ada di pasaran, iaitu yang memerlukan preskripsi dan
tidak memerlukan preskripsi. Yang memerlukan preskripsi tidak dijual secara
terbuka, kecuali dengan aturan dan nasihat dari pihak yang berkenaan.
Setelah diketahui bahawa
sesuatu dadah itu benar-benar selamat dari segi ketagihan atau tindakan ke atas
tubuh, maka akan dijual secara terbuka. Ini tidak memerlukan sebarang
preskripsi.
Dadah yang telah
diluluskan akan ditarik balik dari pasaran sekiranya mengancam kesihatan
pesakit yang menggunakannya, seperti kematian atau mengakibatkan kecacatan pada
bayi. Sementara mengubah bentuk aturan kita sebagai penggunaan bagi dadah yang
tertentu dilakukan jika perlu bagi mendapatkan kesan yang baik, atau
mengurangkan kesan yang buruk.
Tindakan Dadah Atas Sistem Tubuh
Dadah bertindak untuk mengubah kadar dan fungsi biologi pada sistem tubuh seseorang, dan tidak mengubah proses asas atau membentuk fungsi yang baru. Misalnya, dadah merendah dan mempercepatkan kadar tindak balas biologi, peregangan otot, kelenjar bagi merembeskan hormon tertentu, atau sistem saraf untuk proses pemindahan maklumat. Keberkesanan sesuatu jenis dadah bergantung kepada tindak balas oleh tempat atau lokasi tindak balas yang berkenaan.
Saiz tubuh, umur, keadaan
buah pinggang seseorang akan mempengaruhi tindak balas tubuh terhadap dadah
yang tertentu. Selain itu, dadah dari jenis yang berlainan jika diambil pada
masa yang sama mungkin medatangkan kebaikan bagi menangani sesuatu penyakit
atau sebaliknya.
Kesan Dadah Atas Nutrient Badan
Jelasnya, nutrition bukanlah termasuk dalam kelompok dadah. Tetapi, pengambilan dadah mempunyai kesan terhadap kandungan nutrient badan, sebagaimana ketagihan dadah mampu diatasi dengan meningkatkan beberapa jenis nutrient tertentu. Dalam konteks perbincangan ini kesan dadah ke atas nutrient badan diperbincangkan dalam skop yang lebih luas, di mana tidak hanya tertumpu kepada dadah yang boleh menyebabkan ketagihan sahaja. Malah melibatkan yang digunakan sebagai ubat-ubatan.
Aspirin, yang umumnya
digunakan sebagai penahan sakit, sinus, mampu meningkatkan kehilangan vitamin C
dari tubuh. Selain itu, ia juga akan menyebabkan kekurangan asid folik, vitamin
B, yang akan mendorong kepada anemia serta masalah penghazaman. Corticosteroids,
yang digunakan sebagai penahan sakit bagi arthritis (radang sendi) pula
dikatakan membawa masalah kepada kulit, darah, mata, pesakit asthma, dan juga
mempunyai kaitan dengan masalah pengurangan zink di dalam badan.
Setiap jenis dadah yang
diambil mempunyai kesannya yang tersendiri ke atas nutrient badan. Demikian
juga alkohol yang akan menjejaskan kendungan vitamin A, vitamin B serta
magnesium badan. Vitamin B1 pula misalnya, akan berinteraksi dengan dadah yang
digunakan untuk merehatkan otot semasa pembedahan dengan menyebabkan kerehatan
berlebihan. Jadi, perhatian perlu diambil sekiranya pengambilan ubat berasaskan
dadah dilakukan.
Ini kerana pengambilan pil
perancang dalam jangka waktu yang lama dikatakan mempunyai kaitan dengan
berlakunya kanser payudara pada wanita. Apabila dibuat kajian yang selanjutnya,
didapati para pesakit kanser ini mengalami kekurangan zink di dalam darah, yang
mana zink adalah salah satu elemen penting bagi pembentukan DNA.
Penyalahgunaan Dadah
Sejak sedemikian lama dadah telah digunakan untuk tujuan melegakan kesakitan, pencegahan dan pengubatan penyakit. Sebaliknya pada sesetengah golongan lain pula, dadah digunakan bagi mengubah fungsi otak untuk mendapatkan keseronokan berlebihan, adalah merupakan salah satu masalah besar kepada penemuan dadah.
Dari segi sejarah, kita
sebagai penggunaan secara berlebihan dan berterusan bagi tujuan pengubahsuaian
bahan minda tanpa keperluan perubatan adalah sama hebat kita sebagai
penggunaannya untuk tujuan perubatan. Di sinilah wujudnya apa yang dinamakan
penyalahgunaan dadah.
Di antara dadah yang
sering disalahgunakan termasuklah alkohol, marijuana, kokain, barbiturat,
benzodiazpines, heroin, narkotik, amphetamines, LSD dan PCP. Sama ada untuk
perubatan atau ketagihan, dadah masukkan ke dalam sistem badan melalui beberapa
kaedah. Ini tersebut termasuk mulut, suntikan, diletakkan di bawah lidah,
melalui dubur, dilekatkan pada mata, disembur ke dalam rongga hidung atau mulut
serta di sapu pada kulit mengikut kaedah dan tujuan tertentu.
Nutrition
‘Aduh, pening kepala saya memikirkan masalah anak lelaki saya itu!’ kata Encik Jusoh kepada sahabatnya Encik Yahya suatu hari. ‘Macam mana saya nak tenangkan fikiran yang berserabut ni?’ Beberapa hari kemudian, Encik Yahya telah membelikan sebotol vitamin B kompleks dan diserahkan kepada Encik Jusoh. Beberapa bulan kemudian Encik Yahya memberitahu Encik Jusoh bahawa kepalanya tidak pening lagi malah hidupnya juga sudah menjadi tenang. Barangkali mujarab juga vitamin B kompleks yang telah dimakannya itu.
Hakikatnya, dalam
sehari-hari makanan yang diambil, jarang sekali kita bertanyakan kandungan
nutrientnya. Bahkan, nutrition menjadi sesuatu yang agak asing di dalam
kehidupan seharian kita. Bagaimanapun, kenapa maklumat yang tidak pernah
dikesan oleh mata apabila melihat, dan dirasa oleh lidah apabila mengunyah
diperkenalkan oleh orang barat? Kenapa pula mereka mampu mengesan setiap jenis
nutrient yang menjadi makanan kita seharian. Mereka mengkaji begitu mendalam,
hanya tentang makanan. Unitnya sehingga ke miligram, mikrogram, terlalu kecil.
Bagaimana mereka mengukurnya?
Sedangkan kita, penimbang
yang bertaraf kilogram masih berlaku penipuan. Kenapa demikian? Pada hal mereka
telah melepasi awan biru, angkasa lepas, hutan belantara, satelit dan
sebagainya. Apa ada pada makanan? Ada kemungkinan kita berada dalam keadaan yang
agak kurang sensitif, atau mungkin makanan yang kita ambil hari demi hari tidak
banyak berbeza.
Demikian juga kita tidak
banyak dapat memerhatikan apakah kesan makanan terhadap sesuatu masyarakat,
seperti orang Barat mengkaji perkara yang mengurangkan masalah kanser
dihinggapi oleh masyarakat Afrika adalah kerana makanan kaum tersebut yang
dikatakan banyak mengandungi fiber.
Kita banyak mengharapkan
sesuatu perkara boleh dihilangkan secara luar biasa. Kalau boleh satu jenis
ubat boleh mengubati semua jenis penyakit. Sementara kajian yang begitu
mendalam tentang sesuatu perkara amat membosankan. Ia juga mengambil masa yang
lama. Kita tidak perlukan ini semua. Jadi bila melibatkan sesuatu perkara yang
memerlukan pemikiran yang mendalam, kita terpaksa menjadi pengikut yang tidak
menyedari apa yang berlaku.
Mungkin kita tidak sedar,
ketika kita masuk ke sebuah bengkel kereta untuk memperbaiki kereta kita yang
rosak, muzik dipasang dengan begitu kuat. Kita tidak pernah menyoal kenapa,
sebaliknya hanya merungut tentang bunyi bising yang mengganggu ketenteraman.
Kepada pekerja mekanik
pula, muzik sebenarnya untuk membuatkan mereka lebih memberi penumpuan terhadap
kerjanya. Itu perkara kecil, sekarang kita perhatikan bagaimana jutawan barat
berbanding dengan kebanyakan jutawan di sekeliling kita khususnya. Kita tentu
dapat perhatikan, tteapi tak pernah fikir yang Mc Donald menguasai dunia dengan
burger.
Sebaliknya, kita seorang
individu ingin membuka pelbagai jenis perniagaan. Kenapa tidak boleh memberi
penumpuan ke dalam satu bidang sahaja? Sikap seseorang banyak bergantung kepada
pemikiran atau apa yang ada pada fikiran, dalam erti kata lain otak.
Jadi apakah maklumat yang
berlegar di dalam otak boleh dimodifikasikan untuk menjadikannya lebih
bermakna? Dengan merujuk kepada kes yang berlaku kepada Encik Yahya dan Encik
Jusoh tadi, sudah tentu nutrient yang seimbang antaranya mampu membetulkan maklumat
yang terdapat pada otak manusia.
Konsep Asas Nutrition
Mengikut definisi yang dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) pada tahun 1964, ada lima konsep asas tentang nutrition. Lima konsep itu ialah:
1.
Nutrition adalah makanan seharian kita dan
bagaimana badan menggunakannya.
2.
Kita makan untuk hidup, membesar, menjaga
kesihatan, serta tenaga untuk bekerja.
3.
Makanan terdiri dari pelbagai nutrient
berbeza yang berguna untuk pembesaran dan kesihatan.
4.
Semua jenis nutrient yang diperlukan badan
terdapat pada makanan.
5. Kepelbagaian jenis makanan akan membantu untuk keseimbangan nutrien.
Tidak ada satu jenis
makanan tertentu yang mempunyai cukup kandungan nutrientnya untuk dimakan.
Setiap nutrient mempunyai fungsi yang tertentu di dalam badan. Kebanyakan
nutrien berfungsi dengan baik di dalam badan apabila bergabung dengan
nutrien-nutrien yang lain. Semua manusia memerlukan semua jenis nutrien yang
sama sepanjang hayatnya cuma berbeza sukatan dari nutrien ke nutrien yang lain
mengikut tahap umur.
Keperluannya bergantung
kepada umur, jantina, saiz badan, aktiviti dan keadaan kesihatannya Sukatan
yang dicadangkan adalah oleh mereka yang pakar di dalam bidang tersebut. Kaedah
pengendalian bahan makanan akan mempengaruhi kandungan nutrientnya, keselamatan,
sifat serta rasa. Ini termasuklah setiap perkara yang berlaku ke atas makanan
tadi semasa penanaman, proses, simpan dan penyediaan sebagai hidangan.
Nutrient dan Fungsinya
Terdapat tiga kategori utama yang memberikan keseimbangan nutrient di dalam badan. Kumpulan-kumpulan utama terlibat penghasilan tenaga, koenzim seperti vitamin dan mineral. Selain dari itu, air juga memainkan peranan pernting di dalam mengawal keseimbangan badan serta penyediaan sekitaran bahan kimia untuk bertindak balas.
Sumber tenaga yang utama
terdiri dari protein, lemak dan karbohidrat. Kumpulan makanan yang diperlukan
di dalam kuantiti yang banyak bagi penghasilan tenaga untuk keperluan harian.
Kandungan tenaga pada lemak adalah yang tertinggi, iaitu dua kali ganda yang
terdapat pada protein atau karbohidrat. Diperolehi dari sumber haiwan atau
tumbuhan. Kebanyakan dari sumber haiwan adalah dari jenis yang tepu, manakala
sebahagian yang terdapat pada tumbuhan adalah yang tidak tepu. Lemak yang tidak
tepu dan baik untuk kesihatan bagi mengurangkan penyakit jantung, dan boleh
bertindak sebagai menguatkan sistem pertahanan badan datangnya dari ikan.
Protein merupakan sumber
tenaga yang diperlukan ketika sumber seperti karbohidrat berkurangan. Penjanaan
protein menjadi tenaga akan mengakibatkan perencatan sel-sel badan. Biasanya
ditingkatkan Kita sebagai penggunaannya oleh pesakit diabetes yang tidak boleh
bergantung kepada sumber glukos. Protein selain dari membentuk tenaga, juga
penting untuk pembinaan sel-sel baru, pembentukan hormon serta enzim.
Karbohidrat adalah sumber tenaga yang baik dan utama. Diperolehi kebanyakannya
dari bijirin.
Kumpulan kedua yang
diperlukan oleh badan adalah bahan organik yang dikenali sebagai vitamin. Hanya
diperlukan pada jumlah yang amat kecil. Sebahagian yang sedikit sahaja seperti
vitamin D boleh dihasilkan oleh badan. Kekurangannya membawa kepada bahaya mengakibatkan
pelbagai jenis penyakit seperti scurvi, pellegra dan sebagainya.
Oleh itu sumber dari
makanan amat diperlukan. Pengambilan yang berlebihan juga kadang-kala mengancam
kesihatan. Ia diperlukan sebagai koenzim untuk tindakbalas kimia di dalam
badan, membantu dalam penghasilan tenaga, serta sebahagian yang lain seperti vitamin
E dan C perlu bagi sistem pertahanan badan.
Terdapat dua kumpulan
utama iaitu larut lemak yang terdiri dari A, D, E, dan K, dan larut air yang
terdiri dari B-kompleks, dan C. Vitamin sensitif dan mudah dirosakkan semasa
pemprosesan, penyimpanan dan penyediaan makanan.
Kumpulan yang ketiga
penting adalah bahan kimia tak organan yang dikenali sebagai mineral. Berfungsi
sebagai koenzim, pembentukan struktur badan, dan dalam pembentukan sel darah
merah. Badan tidak boleh menghasilkannya, jadi perlu di ambil dari makanan. Dibuang
melalui peluh, urin dan sebahagian yang tak terserap oleh najis.
Dibahagikan kepada dua
kumpulan iaitu makronutrient, yang diperlukan pada jumlah yang agak banyak
seperti kalsium, fosforus, magnesium. Mikronutrient yang hanya diperlukan dalam
jumlah yang amat kecil seperti zat besi, zink, kuprum, dan selenium, tetapi peranannya
tidak boleh diremehkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan