Rabu, 24 Oktober 2012

Fahami Tindakan Polis


Dewasa ini ramai sangat warganegara kita yang suka mencaci maki anggota polis. Ada saja benda yang tak kena pada polis. Pelbagai tindakan polis semuanya dipandang salah walaupun kesalahan itu sebenarnya dilakukan oleh mereka yang benar-benar bersalah seperti memandu laju, memotong di garisan berkembar, langgar lampu merah dan sebagainya. Ada juga yang meletakkan kesalahan pihak polis seratus peratus terhadap kes-kes kecurian, pecah rumah, mat rempit, pelacuran, kebanjiran warga asing dan lain-lain lagi... kononnya pihak polis tak menjalankan tugasnya dengan betul. Kononnya juga pihak polis asyik makan tidur saja tanpa melakukan rondaan sehingga berlaku pelbagai kes jenayah di negara kita.

Malah lebih sedih lagi apabila ada anggota polis yang tersalah tembak orang di atas sebab-sebab tertentu, maka pihak polis akan dicerca, dimaki hamun semahu-mahunya. Satu dunia akan dihebahkan berita ini sehingga tuduhan pihak polis zalim dan sebagainya pun bersipongang di mana-mana. Parti-parti yang membenci kerajaan paling banyak menangguk di air keruh, hebat menuduh pihak polis zalim, jahat, celaka dan sebagainya. Suatu ketika dulu pihak polis digelar ‘anjing kerajaan’ dan bertindak ala rejim Israel.

Tetapi apabila ada anggota polis yang mati kerana ditembak oleh penjenayah, dilanggar oleh pemandu yang biadap di jalan raya, dibunuh oleh perompak dan lain-lain lagi, tak ada siapa pun yang melahirkan rasa simpati malah dipedulikan terutama oleh orang yang mengecamnya tadi. Nasib anggota polis seolah-olah sampah yang tidak diperlukan. Mereka seolah-olah cuma diperlukan tatkala jalan raya sesak, mengawal keselamatan dan keamanan sewaktu sesuatu majlis diadakan, mengawal dan meronda di semua kawasan agar keselamatan terjamin – dalam erti kata lain, mereka diperlukan hanya untuk kepentingan masyarakat saja, untuk kepentingan diri mereka sendiri tidak diperlukan.

Memang kita akui, pasukan polis yang berfungsi menguatkuasakan undang-undang tidak boleh tergelincir daripada nilai asas, misi dan matlamatnya untuk menjaga keamanan dan keselamatan negara. Dalam keadaan apa juga sekali pun ciri berkenaan perlu dipertahankan. Ini adalah cabaran paling besar dihadapi anggota dan pegawai polis zaman ini kerana tugas mereka untuk menjaga keselamatan rakyat dan negara sering disalahertikan. 

Hari ini tindakan mereka mententeramkan keadaan, contohnya untuk meleraikan perhimpunan ditakrif sebagai berlaku ganas, tidak berperikemanusiaan, melanggar hak asasi dan sebagainya. Suasana ini memaksa anggota dan pegawai polis membezakan garisan sempadan nipis antara dua kumpulan yang ditakrif melanggar undang-undang - penjenayah dan mereka yang berdemonstrasi dengan niat tertentu, walaupun kedua-duanya boleh menimbulkan ketidakselesaan kepada majoriti rakyat. 

Senario ini tetap berlaku walaupun pasukan polis di negara ini sudah melalui proses kemajuan daripada model kepolisian tradisi kepada model kepolisian masyarakat yang sudah tentunya untuk memastikan kesejahteraan rakyat diberi keutamaan. 

Masyarakat Malaysia juga sepatutnya berubah daripada terlalu mengharapkan polis mengawal keselamatan kepada bersama-sama membantu polis untuk menjaga keamanan. Oleh itu, sewajarnya masyarakat menjauhkan diri daripada melakukan perbuatan yang boleh menjejaskan keselamatan negara. Betul, kerajaan tidak mahu pasukan polis bersikap kasar ketika menghadapi rakyat dalam keadaan apa sekali pun. Ini terbukti daripada penegasan Datuk Seri Najib Razak yang meminta Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjamin keselamatan awam dan bijak menyeimbangi antara hak asasi individu dengan kepentingan masyarakat. Apa yang dinyatakan Perdana Menteri itu selari dengan nilai utama bidang kepolisian yang menjadi faktor penting rakyat meletakkan harapan tinggi kepada pasukan polis untuk menjaga keselamatan setiap rakyat. 

Masyarakat tidur lena tanpa perlu bimbang terhadap keselamatan negara atau mereka bebas ke mana saja kerana yakin keselamatan mereka terjamin. Masyarakat yang rasional sepatutnya faham misi polis dan yakin anggota dan pasukan polis bersikap adil kepada semua rakyat tanpa mengira latar belakang asalkan mereka juga akur kepada peraturan dan undang-undang. 

Bagi polis, mereka tahu kunci mencapai matlamat dan memenuhi misi ialah dengan menyempurnakan hasrat Masyarakat. Namun, setiap anggota dan pegawai polis juga ada tanggungjawab mereka terhadap golongan yang cuba menggugat keamanan. Mereka juga menilai tindakan individu dan kumpulan yang relevan atau tidak relevan dengan penguatkuasaan undang-undang. 

Masyarakat perlu faham, di mana-mana negara sekali pun setiap anggota dan pegawai polis dilatih mengenai cara dan taktik penyelesaian masalah ketika menghadapi senario penguatkuasaan undang-undang. Jika ditekan dengan provokasi berterusan hingga menimbulkan ketegangan, penyelesaian perlu dicari. Satu keputusan yang wajar akhirnya terpaksa juga diambil. 

Walaupun sentiasa mengambil tindakan berhemah, pasukan polis juga perlu menilai keadaan semasa yang boleh berubah pada bila-bila masa. Keadaan ini mungkin memaksa pasukan polis mengikut rentak perubahan berkenaan. Dalam keadaan terdesak, macam-macam boleh berlaku. 

Polis bukan saja dilatih menyelesaikan masalah tetapi juga dilatih mempertahan keselamatan diri sendiri. Paling baik. Jauhilah daripada individu atau kumpulan yang boleh mencetuskan ketenteraman awam walau apa pun sekali alasan atau motif sesuatu perhimpunan yang ada kaitannya dengan kepentingan politik. 

Untuk menjamin kesejahteraan, hubungan polis dan masyarakat amat penting dan perlu wujud semua peringkat. Masing-masing perlu memahami hasrat antara satu dengan lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASMAUL HUSNA