Sabtu, 5 Mei 2012

Jadikan Ikhtibar Dari Kemusnahan Pompeii


Subjek mengenai Pompeii sudah mangli dibincangkan. Mangli juga dilihat isu Pompeii diutara dan dibahas dalam pelbagai wadah. Kemungkinan subjek mengenai Pompeii ada tarikan tersendiri. Mengikut para sejarawan, Pompeii adalah antara bandar metropolitan yang maju daripada segi peradaban, senibina, budaya dan sosial di Itali. Akan tetapi, sangat mundur daripada segi moral dan agama. Masyarakat Pompeii begitu terbuka dalam mengamalkan cara hidup. Tiada penghalang bagi mereka untuk melakukan sesuatu yang mereka suka. Semuanya adalah baik bagi mereka meskipun menyalahi norma masyarakat.

Penulis seperti mana ramai yang lain begitu tertarik dengan apa yang terdapat di Pompeii. Pompeii maju, budaya sofitikated dan masyarakat yang fleksibel namun daripada segi agama, mereka runtuh. Di sini adalah titik permulaan daya tarikan Pompeii pada kaca mata penulis.

Pompeii musnah sama sekali pada 79AD. Malang bagi Pompeii, bandar metropolitan ini hilang daripada ingatan masyarakat dunia sejak tarikh itu. Apa yang berlaku di Pompeii hingga menghilangkannya dalam peta dunia pada 79AD?

Peristiwa Pada 79AD

Gunung Vesuvius berada tidak sampai 100km daripada pusat bandar Pompeii. Masyarakat Pompeii menganggap Gunung Vesuvius sebagai pelengkap landskap hebat Pompeii. Tiada seorang pun di antara mereka curiga dengan Gunung Vesuvius yang bagaikan memerhati galagat masyarakat Pompeii dalam diam.

Pada 79AD, bagaikan melepaskan kemarahan yang telah lama dipendam, Gunung Vesuvius telah meluahkan bertan-tan debu beracun ke arah Pompeii dan bandar jirannya, Herculenium. Peristiwa itu menyebabkan masyarakat Pompeii menjadi kelam-kabut. Hasil arkeologi pada tahun 1748 telah menemui beratus-ratus mayat yang terawet kemas di dalam timbunan debu-debu beracun daripada Gunung Vesuvius. Pelbagai reaksi akhir dipamerkan. Malah terdapat mayat yang menunjukkan reaksi begitu mengerikan termasuk satu mayat anjing yang terawet seakan-akan menggelupur kesakitan sebelum menemui ajal. Anjing itu tidak sempat dibukakan ikatan mungkin kerana tuannya terlampau tergesa-gesa untuk menyelamatkan diri.

Tiada apa yang mengejutkan melainkan penemuan banyak pasangan mayat yang terawet sedang melakukan persetubuhan. Dalam satu penemuan lain, ahli arkeologi menemui pula kedudukan mayat dalam persetubuhan luar tabii. Ini membangkitkan kisah misteri di sebalik tragedi 79AD. Masakan tidak, tragedi ini adalah mirip tragedi yang berlaku pada kaum Nabi Lut a.s. di Sodom dan Gomorroh dan kaum-kaum lain yang dihapuskan Allah s.w.t seperti yang terdapat di dalam Al-Quran.

Apa yang lebih mengejutkan adalah penemuan mayat-mayat seperti sedang menikmati juadah seakan-akan mereka tidak sedar bahawa azab seksa sedang menghambat mereka. Sangat aneh dan takjub. Itulah sahaja ungkapan yang sesuai untuk digambarkan. Dalam firman Allah s.w.t: ‘Dan amatlah banyaknya kaum-kaum kafir yang Kami telah binasakan sebelum mereka engkau tidak menyedari ataupun mendengar suara yang sayup bagi seseorang pun dari orang-orang yang telah dibinasakan itu.’ (Surah Maryam ayat 98)

Selain mayat-mayat yang terawet, bangunan-bangunan di Pompeii seperti dipelihara kemas. Allah s.w.t Maha Mengetahui. Allah telah membiarkan ia terpelihara bagi merakamkan kehidupan sebenar di Pompeii pada ketika itu. Penemuan ahli arkeologi mengenai ukiran mozek berunsur erotik dan prostitusi telah membuatkan ramai cendekiawan agama terpaku seketika. Beginilah agaknya harga sebuah kemodenan.

Bayangkan bagaimana murkanya Allah s.w.t kepada masyarakat Pompeii. Mereka telah melampaui batas-batas norma masyarakat malah tidak terlalu teruk kalau dikatakan mereka telah melepasi tahap kejahilan masyarakat Lut. Subhanallah.

Kemungkinan Diturunkan Seorang Rasul Di Pompeii

Rasul ditugaskan Allah s.w.t untuk memandu manusia ke jalan yang lurus untuk menyembah Allah yang Esa. Rasul diutuskan di setiap umat sepertimana firman Allah s.w.t yang bermaksud:’Dan bagi tiap-tiap satu umat ada seorang Rasul (yang diutuskan kepadanya); setelah datang Rasul masing-masing (menerangkan apa yang mesti diterangkan) maka hukuman pun dijalankan di antara mereka dengan adil dan mereka tetap tidak dianiaya.’ (Surah Yunus 10 : 47)

Rasullulah s.a.w adalah rasul terakhir iaitu penutup bagi segala rasul dan nabi. Rasulullah s.a.w adalah Rasul yang diutuskan Allah s.w.t ke atas kaum Arab Quraisy dan seluruh umat manusia. Rasullulah s.a.w adalah daripada suku kaum Arab Quraisy. Menurut Rasullulah s.a.w, bilangan nabi sebelum diutuskan baginda adalah 124, 000 orang dan bilangan rasul adalah 312 orang. Namun, bilangan yang wajib kita imani adalah seramai 25 orang sahaja.

Orang Yahudi membahagikan para nabi mereka kepada dua iaitu major prophet dan minor prophet. Daripada bangsa Israel, diutus oleh Allah s.w.t berpuluh-puluh orang Rasul dan Nabi dek kerana kedegilan bangsa mereka sendiri. Direkodkan di dalam kitab suci mereka, kadang-kadang, dalam satu-satu masa, terdapat dua hingga tiga orang Rasul diutuskan kepada bangsa mereka seperti Musa a.s, Harun a.s, Yusak a.s, Lut a.s, Ibrahim a.s, Ilyas a.s, Ilyasa’ a.s, Ezekiel a.s (Zulkifli a.s), Daniel a.s dan ramai lagi.

Di India, dipercayai bahawa Krishna dan Buddha adalah rasul yang diutuskan Allah s.w.t untuk membimbing manusia ke jalan yang lurus. Krishna dan Buddha tidak pernah menyuruh pengikut mereka menyembah mereka apatah lagi menyuruh pengikut mereka membina patung. Begitu juga di China, dipercayai bahawa Confusius (pengasas fahaman Confusius) dan Lao Tzu (pengasas fahaman Toisme) adalah salah seorang utusan Allah s.w.t. Mereka adalah antara figura penting dalam masyarakat Cina. Fahaman mereka tersebar luas hingga ke Mongolia malah ke Jepun. Fahaman mereka mempunyai asas tauhid sepertimana agama-agama monotheism yang lain seperti Islam, Yahudi dan Kristian. Ini menambahkan keyakinan bahawa mereka berdua adalah utusan Allah s.w.t untuk masyarakat tamadun Cina.

Di Yunani pula, Socrates adalah watak utama dalam menentang ajaran agama Pagan. Paganisme pada masa itu adalah kebal dan susah untuk dihapuskan. Socrates menentang penyembahan berhala dan mempersoalkan penyembahan serta korban kepada berhala Zeus, Artemis dan sebagainya. Socrates yang terkenal dengan sikap lantangnya akhirnya dipaksa meminum racun oleh para pembesar Yunani pada masa itu. Sebenarnya beliau mampu untuk melarikan diri, namun beliau berkeras menolaknya kerana tidak mahu dilihat sebagai penakut. Inilah ciri-ciri seorang Rasul. Beliau akhirnya meninggal dunia akibat dipaksa meminum racun tersebut.

Di Parsi telah lahir seorang yang bernama Zoroaster. Zoroaster adalah pengasas agama Zoroasterian ataupun lebih dikenali sebagai agama Majusi. Menurut Al-Tabari, Zoroaster adalah nama lain bagi Zaradusht bin Isfiman.

Di Mesir purba, lahir seorang firaun yang menyeru pengikut mereka menyembah tuhan yang Esa. Firaun itu digelar Akhenaton. Firaun ini adalah bapa kepada Tutankhamun yang terkenal itu. Dipercayai, Akhenaton juga adalah seorang Rasul. Walau bagaimanapun, seruan beliau tidak berjaya kerana dikhianati oleh paderi-paderi yang masih tegar dengan ajaran agama Pagan. Akhirnya, beliau dibunuh dan diganti dengan Tutankhamun yang masih muda belia.

Rasul dan Nabi yang diperkatakan seperti di atas bukan satu yang baru. Malah perkara seperti ini sudah banyak didebatkan sejak zaman berzaman. Ini adalah berkait rapat dengan firman Allah s.w.t yang bermaksud: ‘Dan sesungguhnya telah Kami utus beberapa orang rasul sebelum kamu, di antara mereka ada yang Kami ceritakan kepadamu dan di antara mereka ada (pula) yang tidak Kami ceritakan kepadamu. Tidak dapat bagi seorang rasul membawa suatu mukjizat, melainkan dengan seizin Allah; Maka apabila telah datang perintah Allah, diputuskan (semua perkara) dengan adil. Dan ketika itu rugilah orang-orang yang berpegang kepada yang batil.’ (QS. Al-Mu’min (40): 78)

Sekarang hanya tinggal tamadun Rom sahaja. Kebanyakan semua tamadun seakan-akan mempunyai seorang Rasul. Namun, tamadun Rom seperti tiada seorang pun yang melihatkan ciri-ciri seorang Rasul.

Berbalik kepada kisah Pompeii. Pompeii dikatakan musnah dalam masa hanya satu malam sahaja. Kelaziman yang berlaku sebelum satu-satu azab menimpa umat manusia, akan diutuskan oleh Allah s.w.t untuk memberi peringatan. Dan azab yang berlaku biasanya hanya satu malam sahaja. Ini terjadi kepada peristiwa Nabi Lut a.s dan kaumnya, Nabi Saleh a.s dan kaumnya dan ramai lagi Rasul-rasul lain.

Mustahil tiada seorang Rasul dihantar ke Pompeii untuk membetulkan akidah mereka yang jauh tersesat itu. Sangat-sangat mustahil! Jika bukan daripada kaum mereka sendiri dilantik menjadi Rasul mesti terdapat Rasul daripada kaum lain yang dilantik menjadi wakil Allah s.w.t ke sana. Ini pernah terjadi kepada Nabi Yunus a.s ke Ninaveh, Iraq yang mana Nabi Yunus a.s adalah seorang yang berbangsa Israel. Begitu juga yang terjadi kepada Nabi Musa a.s yang diutuskan kepada bangsa Mesir Purba.

Inilah persoalan terhebat yang ingin dirungkaikan. Siapakah nabi atau utusan Allah s.w.t ke Pompeii untuk memberi peringatan?

Oleh kerana waktu terjadinya letupan Vesuvius adalah 79AD, amatlah mudah untuk mengatakan bahawa utusan Allah pada masa itu kemungkinan besar adalah para Hawari Nabi Isa a.s. Hawari Nabi Isa a.s adalah seramai 12 orang yang terdiri daripada Peter, James, Yohannes, Andreas, Philip, Bartholomew, Matius, Toma, James, Thaddeus Lebbaeus, Simon the Zeolot dan Yahuda. Walau bagaimanapun, ramai antara Hawari Nabi Isa telah wafat sebelum 79AD kerana dibunuh dan disalib oleh orang kafir laknatullah. Berikut adalah tarikh-tarikh para hawari wafat dan cara mereka wafat:

 • Peter (Simon Peter), disalib secara terbalik di Rom pada 64AD.
 • James, anak lelaki Zebedee dipancung pada 44AD, paling awal meninggal dunia
 • Yohannes (John), anak lelaki Zebedee, adik kepada James. Dipercayai meninggal dunia di Ephesus dalam 89AD hingga 120AD kerana sebab semulajadi. Beliau adalah hawari Nabi Isa a.s yang paling lama hidup.
 • Andreas (Andrew), abang kepada Peter, disalib secara bentuk X di Petras, Greece. Tarikh beliau meninggal dunia tidak dapat dikenalpasti.
 • Philip, disalib pada 54AD di Hierapolis.
 • Bartholomew (Nathaniel), dilapah hidup-hidup dan kemudian disalib. Dipercayai meninggal dunia di Derbend dekat Caspian Sea pada usia 71 tahun.
 • Matius dibunuh di Ethiopia pada 60AD
 • Toma dibunuh dengan lembing di Mylapore, Madras, India pada 72 AD.
 • James, son of Alphaeus, dibelasah hingga meninggal dunia dengan menggunakan batu dan kemudian disalib.
 • Thaddeus Lebbaeus (Jude), disalib kemungkinan di Armenia, Syria atau Persia dan dikebumikan di Kara Kalisa, Iran. Tarikh tidak diketahui.
 • Simon the Zealot, disalib pada 74AD.
 • Yahuda (Judas Iscariot), Judas adalah watak kontroversi dalam agama Islam dan Kristian. Islam mempercayai beliau digantikan dengan Nabi Isa a.s semasa disalib dan Kristian mempercayai bahawa beliau menggantungkan diri sendiri selepas mengkhianati Nabi Isa a.s.

Mengikut statistik tersebut, hanya seorang calon yang sesuai untuk dikaitkan dengan Pompeii. Ia tidak lain dan tidak bukan adalah Yohannes ataupun John. Yohannes dikenali sebagai hawari yang menyebarkan ajaran Isa a.s ke wilayah di sekitar Itali, Sepanyol dan Greece. Maka tidak mustahil bahawa beliau sempat singgah di Pompeii dan berdakwah ke sana.

Yohannes dikatakan berdakwah hingga ke Colliseum. Beliau kemungkinan sempat ke Pompeii dan berdakwah ke sana. Namun, tidak dihiraukan, malah disingkirkan keluar daripada masyarakat mereka. Selepas itulah seksaan Allah tiba pada masyarakat Pompeii iaitu pada malam 79AD.

Waallahualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASMAUL HUSNA