Ahad, 9 Disember 2012

Berhati-hati Dengan Penulis Lesbian Penyokong Homoseks


SMAHADZIR

Sewaktu puteri ke 4 saya membeli dan membawa pulang buku yang berjudul The Enchantress Of Florence tulisan Salman Rushdie, saya jadi terfikir betapa generasi remaja sekarang kurang peka dengan penulis-penulis ‘sampah’ yang dikutuk seluruh dunia Islam kerana menghina Junjungan Besar kita Rasulullah s.a.w. Walaupun The Enchantress Of Florence tidak menghina Islam dan Salman Rushdie dikatakan penulis yang kaya dengan diksi dan personafikasi yang menarik namun karyanya The Satanic Verses yang menghina Islam tidak boleh diterima oleh fikiran yang waras. Lantaran The Satanic Verses, saya terus menolak beliau kendati beliau seorang penulis yang hebat. Begitu juga dengan Irshad Manji, rakan baik Salman Rushdie yang dikatakan ‘hebat’ itu.


Irshad Manji (kiri) bersama idolanya Salman Rushdi penulis novel haram ‘The Satanic Verses’

Baru-baru ini Irshad Manji dalam rangka lawatan ke Indonesia dan Malaysia untuk mempromosikan ‘buku sampah’ terbarunya yang diterjemahkan dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu berjudul Allah, Liberty And Love: Satu Keberanian Mendamaikan Iman Dan Kebebasan, telah menjadi satu tajuk yang hangat di dada media negara kita. Namun yang hairannya, ramai remaja termasuk orang-orang tertentu yang menerima penulis Irshad Manji ini sebagai ‘hebat’ dan diterima pula karyanya di tengah masyarakat kita. Selain itu beliau juga telah dijemput oleh sebuah universiti untuk berbicara dalam sebuah forum ilmiah.

Dalam kerangka worldview Islam, sangat mudah bagi seorang Muslim untuk memahami dan menangani kes Irshad Manji. Irshad Manji adalah lesbian, dan dia begitu bangga dalam mempromosikan kelesbiannya. Beliau juga sangat bersahabat bahkan menyokong pandangan dan sikap Salman Rushdie, seorang yang sangat biadab dalam melakukan penghinaan terhadap Nabi Muhammad s.a.w.


Buku Irshad Manji yang berjudul Allah, Liberty And Love: Satu Keberanian Mendamaikan Iman Dan Kebebasan

Dengan logik sederhana sekali, kita boleh mengatakan bahawa mengundang seorang lesbian seperti Irshad Manji untuk berbicara di universiti atau lain-lain forum ilmiah adalah sangat dangkal dan tidak intelek. Kecuali, jika Irshad Manji berceramah di komuniti lesbian dan rumah-rumah pelacuran. Mengapa? Di dalam Islam, orang yang melakukan dosa, tetapi mengakui perbuatannya dosa, masih jauh lebih baik daripada seorang yang menghalalkan, apatah lagi bangga dengan perbuatan dosanya.

Seorang pelacur atau perasuah masih terbuka pintu taubat baginya jika dia sedar bahawa yang dia lakukan adalah salah dan dia mahu bertaubat secara bersungguh-sungguh. Tetapi, ini berbeza sama sekali dengan pelacur atau perasuah yang berbangga dengan tindakannya; atas dasar kononnya dia telah menyenangkan dan membantu orang lain. 

Dengan kebanggaan sebagai lesbian, Irshad Manji sebenarnya sama kedudukannya dengan penzina. Bahkan, lebih dari itu, dia bangga berbuat zina. Dalam buku terbaru yang dipromosikan kali ini, dia banyak mengungkapkan kebanggaannya sebagai seorang lesbian. Dia juga tak malu mengatakan siapa pasangan hidupnya (entah sebagai suami atau isteri). Bahkan, kata-kata yang digunakan beliau dalam pelbagai bahagian buku ini sangat lucah, jauh dari nuansa akademik.

Di dalam buku ini, misalnya, Irshad Manji menulis, bahawa dia menerima satu soalan daripada seorang yang tak menyebutkan namanya (tanpa nama): ‘Mantan-saudari se-Islam, Irshad: Apa agama pasangan lesbian anda? Yahudi?’

Irshad Manji menjawab: ‘Aku bertemu pasanganku di gereja Anglikan, ketika menghadiri upacara ritual sebagai sebahagian daripada kajianku untuk program TV baru. Berkaitan pertanyaanmu, aku meminta dia berterus terang mengenai agamanya. Aku menuntut kebenaran. Jawapan dia, ‘Panggil saja aku Shlomo.’ Aku masih menyesuaikan diri.’

Ada lagi soalan seorang yang ditulis identitinya oleh Irshad Manji sebagai ‘Mo’. Orang ini bertanya: ‘Kami pasti menendang pantatmu ke neraka, biar kamu merasakan api neraka membakarmu hidup-hidup. Kau memang sepalsu neraka, jangan muncul lagi dengan buku-buku bodohmu tentang Islam. (Mo). Jawab Irshad Manji: ‘Biar aku betulkan, Mo. Aku ini sepalsu ‘neraka,’ tapi pantatku harus ditendang ‘ke neraka’ - yang menurut penjelasanmu, adalah tujuan yang ‘palsu’? Mahu cuba lagi?’

Melalui pelbagai bahagian dalam buku ini, Irshad Manji sangat jelas mempromosikan gagasan lesbiannya. Misalnya, pandangannya tentang pemahaman terhadap kisah kaum Luth dalam Al-Quran, dia menulis: ‘Nah sekali lagi, patahkan keyakinan dengan ayat-ayat Al-Quran sederhana yang mendorongmu untuk tidak terlalu berlebihan dengan ayat-ayat yang tersirat. Kisah Nabi Luth dalam Islam tergolong dalam perkara yang tersirat. Kau merasa yakin kalau surah ini mengenai homoseksual, tapi mungkin saja mengenai lelaki ‘lurus’ dirogol oleh lelaki ‘lurus’ lain sebagai gambaran atas kekuasaan dan kawalan. Tuhan menghukum kaum Nabi Luth kerana memotong jalur perdagangan, mengumpul kekayaan, dan berlaku tidak hormat terhadap orang luar. Perkosaan antara lelaki boleh jadi merupakan dosa sengaja (the sin of choice) untuk menimbulkan ketakutan di kalangan pengembara. Aku tidak tahu apakah aku benar. Namun demikian, menurut Al-Quran, kau pun tidak boleh pasti sama ada kau benar. Nah, kalau kau masih beria-ia untuk mengutuk homoseksual, bukankah kau justeru yang mempunyai agenda gay? Dan sementara kau begitu, kau tidak menjawab soalan awalku: ‘Ada apa dengan hatimu yang sesat?’

Sukar dinafikan, membaca buku Irshad Manji yang terbaru ini, juga buku sebelumnya, memang jauh dari kesan dan bahasa akademik. Apakah ini ada kaitan dengan keadaan kejiwaan seorang lesbian yang banyak mengalami penderitaan semasa kecilnya?

Wallahua’lam. Yang jelas, seorang beridentiti ‘SR’ menulis surat kepada Irshad Manji - yang juga dimuatkan di dalam buku Irshad Manji sendiri: ‘Hello Cik Irshad sang Lesbian Feminis Liberal. Aku seorang Muslim moderat yang berpendidikan, dan aku rasa kamu ini berkhayal demi kemasyhuran dan ketamakan. Nah, ini judul yang bagus dan boleh kamu pertimbangkan untuk buku-bukumu selanjutnya: ‘Bagaimana aku boleh memperbodohkan Barat agar berfikir homoseksualiti diterima dalam Islam.’ Satu lagi, ‘Bagaimana menjual dirimu pada syaitan.’

Membaca buku Irshad Manji, juga sikap dan akhlaknya, nampaknya diperlukan pendekatan - bukan hanya analisis kritis atas isi bukunya tetapi juga pendekatan mental dan jiwa atau psikologi! Akhirnya kita berdoa agar tidak ada ORANG MALAYSIA YANG BODOH DAN TERIKUT-IKUT UNTUK MEMPROMOSI DAN MENJUAL ‘BUKU SAMPAH’ IRSHAD MANJI INI. Kita juga berdoa agar TIADA ORANG MALAYSIA YANG MENYOKONG LESBIAN DAN HOMOSEKSUAL SEPERTI YANG DIPERJUANGKAN LGBT.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASMAUL HUSNA