SYED MAHADZIR SYED IBRAHIM
TUMBUHAN herba merujuk kepada tumbuhan renek berbatang lembut. Biasanya, tumbuhan herba mempunyai batang lembut dan mengandungi banyak air. Pokok herba telah lama digunakan oleh orang Melayu dan Cina sebagai bahan ubat atau penguat tenaga. Banyak pokok herba juga telah digunakan oleh orang Melayu sebagai ulam untuk dimakan bersama nasi.
Terdapat juga pokok herba yang tidak
dimakan secara langsung, tetapi digunakan sebagai bahan untuk
menghasilkan minyak atau dipuput (hancurkan
dengan lumat seperti krim) sebelum diletakkan di bahagian yang sakit.
Kini hampir setiap orang menggunakan
herba. Ia mungkin dalam bentuk produk siap berasaskan herba, rempah ratus atau
makanan harian. Kadang-kadang kita tidak sedar apa yang sedang digunakan atau
dimakan, turut mengandungi bahan herba.
Walaupun herba memang bermanfaat untuk
kesihatan dan kecantikan, ia juga boleh memudaratkan jika diproses atau
digunakan secara salah. Contohnya, herba A disahkan bermanfaat untuk merawat
penyakit tertentu, tetapi herba yang sama boleh memudaratkan jika diambil pada
dos tinggi. Dalam konteks ini, herba sepatutnya diproses dan digunakan
berdasarkan standard penggunaan yang tinggi dan tepat.
Semenjak dari dulu lagi tumbuh-tumbuhan
memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. Beberapa ribu tahun
dahulu, tumbuhan telah digunakan dengan meluasnya sebagai makanan dan juga
ubatan. Bapa perubatan iaitu Hippocrates yang telah menubuhkan Kuil
Aesculapius, iaitu sebuah Kolej Perubatan juga telah mempelajari ilmu perubatan
dengan menggunakan tumbuhan herba daripada orang-orang Mesir.
Malaysia merupakan negara yang
kaya dengan tumbuh-tumbuhan semulajadi untuk membuat ubat tradisional. Terdapat
lebih 6, 000 spesies tumbuhan tropika di seluruh Malaysia.
Ubat tradisional sememangnya kaya
dengan nutrien, serta kebolehannya untuk mengubati berbagai jenis penyakit.
Ianya telah digunakan semenjak dari dahulu lagi sehinggalah sekarang. Ianya
kekal menjadi rawatan yang popular sehingga sekarang. Ubatan tradisional adalah
satu sains atau latihan dalam perubatan dan penjagaan kesihatan yang telah
diwarisi sejak zaman berzaman. Ianya telah diturunkan secara lisan atau secara
bertulis melalui amalan-amalan atau kepercayaan sesuatu komuniti.
Bagaimana Tumbuhan Herba Dijadikan Ubat
Tidak syak lagi bahawa tumbuhan adalah merupakan rahmat Allah s.w.t yang tidak ternilai kepada manusia. Bukan sahaja sebagai bahan makanan sehari-hari, bahkan untuk kegunaan berbagai bidang kehidupan mereka. Termasuklah bidang perubatan, menyembuh dan membasmi berbagai jenis penyakit.
Sejak dari zaman purba manusia
primitif yang hidup di sesuatu bahagian muka bumi ini, mungkin sudah dapat
mengenali segala jenis tumbuhan yang terdapat di sekitar kawasan kediaman
mereka. Mereka sudah dapat memastikan dan membezakan di antara tumbuhan yang
boleh dimakan dengan tumbuhan yang mengandungi racun yang boleh memudaratkan.
Mereka juga memerhatikan dan mengambil
tahu akan jenis tumbuhan yang lazim dimakan oleh binatang peliharaan seperti
kucing terutama apabila melihat binatang itu tidak sihat. Maka mereka dapat
pula pengetahuan mengenali jenis tumbuh-tumbuhan yang berkhasiat. Lalu
disesuaikan dengan pengalaman mereka sendiri untuk dijadikan bahan perubatan.
Demikianlah manusia sejak zaman berzaman sudah mempunyai kesanggupan mengubat,
menyembuhkan berbagai jenis penyakit dengan menggunakan beberapa jenis
tumbuh-tumbuhan.
Khasiat beberapa jenis tumbuh-tumbuhan
tertentu yang pada mulanya hanya diketahui oleh kaum peribumi setempat itu
sahaja, rupa-rupanya telah membawa rahmat kepada umat manusia serta dunia, sama
ada untuk menyembuhkan penyakit tertentu ataupun dalam sesuatu bidang
perubatan. Misalnya, pokok chichona, yang berasal dari Peru itu, setelah
diproses oleh pakar-pakar perubatan moden telah menghasilkan quinine, ubat mujarab untuk menyembuhkan
penyakit malaria. Daun-daun dari pokok koka, setelah diproses mengasilkan
kokain, iaitu ubat pelali atau bius. Sementara opium yang diproses dari bunga popi, menjadi bahan ubatan untuk
mengubati beberapa jenis penyakit dan tidak terkecuali dalam perubatan Melayu
tradisional.
Menyentuh perkara tumbuhan sebagai
bahan ubat-ubatan ini, maka kepulauan Melayu ini bolehlah disifatkan sebagai
gedung ubat yang amat besar. Segenap hutan belukar, bukit bakau, lembah, paya,
sawah, padang, kampung dusun, bahkan di kawasan kediaman sendiri terdapat
tumbuhan yang berbagai jenisnya.
Oleh yang demikian seperti juga
peribumi di bahagian-bahagian lain di muka bumi ini, orang Melayu sudah
mengetahui akan khasiat tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sekitar
mereka. Maka dari pengetahuan inilah terbitnya gelaran-gelaran dukun,
bomoh, pawang dan sebagainya.
Kebiasaannya cara ubatan tradisional Melayu menggunakan beberapa jenis tumbuh-tumbuhan herba dalam merawat sesuatu jenis penyakit. Di mana tumbuh-tumbuhan herba ini akan dicampurkan bersama-sama mengikut cara-cara yang tertentu. Sama ada dengan cara memasak kesemua tumbuhan tersebut ataupun dengan mengilingnya dan berbagai cara lagi. Di antara contoh-contohnya adalah seperti:
1. Penyakit Kepialu
Ambil biji sesawi, akar kawi, jerangau, bonglai, temu putih, daun rembega dan daun kebas bendang. Giling sehingga lumat dan campurkan dengan air. Kemudian lumurkan pada seluruh badan ataupun boeh juga diminum.
2. Demam Panas
Ambil gelang sambar dara, setawar, pucuk lancung, adas manis, bunga pulasan, putik bebaru, bawang putih, bawang merah, mesui dan pinag muda. Kesemua bahan ini ditumbuk sehingga lumat dan dicampurkan dengan air, kemudian minum.
3. Muntah
Ambil buah pala dan bawang putih sebiji lalu dimakan dengan sakar.
4. Sakit Kepala
Ambil daun pegaga, kapur barus dan sendawa. Giling
sehingga lumat dan tempelkan di kepala yang sakit itu.
5. Kayap
Ambil daun cucuran atap, daun kedondong dan daun lada pahit. Giling dan kemudian sapu.
6. Panau
Ambil cendana dan tuba tikus, asah dengan air limau nipis. Bubuhkan pada tempat panau itu.
Rahsia Tumbuhan Herba Bagi Wanita Melayu
Bagi kebanyakkan kaum wanita pula, mereka lebih gemarkan pengambilan jamu untuk menjaga kesihatan mereka. Bahan-bahan asli seperti tumbuh-tumbuhan, daun-daun, akar-akar kayu, buah-buahan dan bunga-bungaan mempunyai khasiat untuk merawat kesihatan dan kecantikkan tubuh badan.
Jamu ialah ubat tradisional yang telah
digunakan oleh nenek moyang kita sejak dahulu lagi. Mereka telah mengamalkan
penggunaan jamu ini untuk mengubati berbagai jenis penyakit dan tidak
ketinggalan juga untuk menyihatkan dan menguatkan badan. Pemakanan dan
penggunaan ubat tradisional yang asli ini masih diamalkan hingga ke hari ini.
Walaupun perubatan moden begitu luas
digunakan dan dikembangkan dengan begitu canggih sekali. Keberkesanan
penggunaan jamu yang jarang memberi kesan sampingan telah terbukti melalui
pengalaman para pengamalnya yang setia.
Bagaimana Dihasilkan
Kebanyakan bahan-bahan boleh didapati dari kedai-kedai runcit yang mendapatkan bekalan daripada pembekal-pembekal yang mendapatnya daripada hutan rimba. Tetapi ada juga yang menanamnya di halaman rumah seperti sirih, kunyit, daun beluntas, kemangi, serai dan sebagainya.
Ada juga daun yang boleh dibuat ulam
seperti betik, di mana khasiatnya ialah untuk mempercepatkan jahitan di faraj
wanita yang baru lepas bersalin, kering dan sembuh dengan sempurna. Daun
betik ini direbus dan diminum airnya selama dua hingga tiga hari.
Bahan-bahan lain yang boleh didapati
di dapur kita ialah asam, halia untuk memanaskan badan. Kunyit digunakan untuk
menyembuhkan gatal-gatal dan luka-luka. Kencur atau cekur, pati beras, adas
untuk menghilangkan sakit perut, memperbaiki perjalanan haid yang teratur dan
masalah susah tidur. Bawang merah untuk mengubati batuk dan masuk angin. Bunga
cengkih boleh mengubati masuk angin dan juga perut memulas. Lempoyang untuk
mengubati kurang nafsu makan, sesak nafas dan bau badan.
Sementara bahan yang boleh didapati
dari halaman rumah ialah bayam duri untuk mengubati selsema, bisul, sesak nafas
dan demam nifas. Buah belimbing untuk mengubati kencing manis, batuk, tekanan
darah tinggi dan sakit kepala. Daun sirih, daun lidah buaya, daun orang aring,
kemangi, serai dan daun beluntas boleh mengubati demam panas, darah kotor,
nafas berbau. Limau nipis untuk mengatasi masalah kegemukkan.
Lazimnya jamu ini tidak mempunyai
resipi yang tepat iaitu jumlah atau ukuran bahan-bahan untuk sesuatu ramuan
tidak mengikut sistem metrik, melainkan mengikut cara ukur yang mudah seperti
ukuran genggam, menggunakan jari-jari dan jemputan tangan. Dosnya juga
bermacam-macam, misalnya satu gelas, setengah botol, satu cawan dan sebagainya.
Di bawah ini disenaraikan beberapa contah jamu yang biasa diamalkan oleh wanita untuk kecantikkan serta penjagaan kesihatan. Di mana jamu-jamu ini boleh dibuat sendiri di rumah tanpa memerlukan modal yang besar.
1. Jamu Lempoyang
Khasiatnya adalah untuk membersihkan kulit muka. Ambil ½ ibu jari lempoyang, kikis kulitnya dan parut. Perah bahan tersebut dan minum airnya dengan ditambah sedikit gula atau madu.
2. Jamu Tomato
Khasiatnya ialah untuk mencantikkan kulit. Sebiji tomato merah yang besar diblenderkan dan dicampurkan dengan sedikit gula. Minum airnya setiap hari.
3. Jamu Beras Hancur
Khasiatnya ialah untuk menyegarkan wajah, melancarkar
peredaran darah dan mengurangkan kepenatan. Ambil 1kg cekur, 1 genggam beras, 5
potong kayu manis, 10 kuntum bunga cengkih, gula Melaka dan 1 sudu asam
jawa. Goreng beras tanpa minyak sehinga nampak kekuningan dan tumbuk
halus. Tambah cekur, bunga cengkih, kayu manis dan tumbik lagi. Rebus gula
merah dan asam dengan setengah periuk sedang air kemudian sejukkan. Apabila
sejuk tambahkan bahan yang ditumbuk tadi. Kacau dan tapis. Minum 1 cawan sehari.
Kesimpulan
Dengan ini jelaslah bahawa tumbuh-tumbuhan herba sememangnya penting dalam perubatan Melayu. Di mana ianya telah terbukti dalam menyembuhkan berbagai jenis penyakit. Disamping itu juga ianya amat penting dalam penjagaan kesihatan serta kecantikkan. Apa yang penting adalah kesedaran kita semua untuk menyedari serta menghargai sumber alam semulajadi yang mempunyai banyak khasiatnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan